Klaus Iohannis – ein Mann, zwei Worte!

marți, 30 septembrie, 2014

Consecvența nu se află printre calitățile candidatului ACL la președinția României, celebrul dicton german „Ein Mann, ein Wort!” (Un om, un cuvânt) necesitând o adaptare – „Ein Mann, zwei Worte” (Un om, două cuvinte) – pentru a i se potrivi.

Nu cu foarte multă vreme în urmă își exprima rezerve serioase cu privire la diminuarea contribuțiilor de asigurări sociale. „Guvernul nu a adaptat cadrul fiscal-bugetar astfel încât reducerea CAS să devină sustenabilă”, spunea Klaus Iohannis în iunie, conchizând că „măsura Guvernului reprezintă un semnal de alarmă pentru mediul de afaceri”.

Acum însă, odată cu intrarea în campania electorală, cadrul fiscal-bugetar nu-l mai preocupă pe candidatul liberal. Cel puțin așa rezultă la o sumară analiză a programului său electoral, alcătuit din măsuri care generează costuri de 6,6 miliarde de euro, adică peste 4% din Produsul Intern Brut pe 2015, estimat de Comisia Națională de Prognoză la 155 miliarde de euro.

Desigur, sună bine 6% la Sănătate (3,1 miliarde euro), 2% la Armată (0,8 miliarde euro), reducerea TVA la 19% (2,7 miliarde euro), toate astea aplicabile în 2015. De unde însă resurse pentru toate aceste măsuri? Programul ACL nu ne mai spune, creșterea deficitului fiind singura soluție. Numai că un salt al deficitului bugetar de la 1,4% la 5,5% va introduce automat România în procedura de deficit excesiv.

Deși prezentat într-un nou ambalaj, programul lui Klaus Werner Iohannis se bazează pe aceeași abordare păguboasă patentată de modelul său politic Traian Băsescu: „Îndatorați, îndatorați, îndatorați țara!”. Ceea ce era de așteptat, câtă vreme în spatele său îi regăsim pe aceiași Ialomițianu, Blaga, Vass, Videanu, reprezentanți de frunte ai regimului Băsescu.