Guvernarea Ponta va aduce majorari de pensii mai mari, peste valoarea rezultata din indexare

luni, 6 octombrie, 2014

Spre deosebire de predecenta guvernare, girată de Traian Băsescu și admirată acum de liberali și de Klaus Iohannis, guvernul Ponta și-a făcut o prioritate din a veni în sprijinul categoriilor defavorizate, îndreptând nedreptăți acolo unde a fost cazul, aplicând legea unde legea e bună, sau modificând legislația, acolo unde este nevoie.

Printre aceste categorii vulnerabile se regăsesc și pensionarii, cărora guvernele PDL le-au refuzat sistematic indexarea pensiilor în funcție de rata inflației și de evoluția câștigului mediu salaria, conform legii pe care tot ei o promovaseră, cu scandal, în Parlament.

În anul 2013, cel succesiv instalării guvernului USL condus de Victor Ponta, a avut loc prima indexare a pensiilor conform legii aflate în vigoare, iar această practică s-a menținut și în 2014. Pentru anul viitor, guvernul a identificat resurse, printr-o judicioasă strategie bugetară multianuală, nu doar pentru a majora pensiile conform legii, ci și pentru a acorda majorări suplimentare, de până la 5%. Prioritate vor avea pensiile mici, iar pensia minimă este preconizată să fie crescută la 450-500 lei, varianta finală urmând a fi comunicată după ce specialiștii din ministerele Muncii și Finanțelor vor definitiva calculele.

De asemenea, există în analiză la Ministerul Muncii situația veniturilor cuvenite persoanelor cu diazbilități, urmând ca la întocmirea bugetului pe 2015 să se efectueze o indexare a acestora, astfel încât aceste sume să reprezinte un ajutor semnificativ pentru beneficiarii lor.