Gabriela Firea: Singura alternativa la eutanasierea cainilor comunitari este adoptia definitiva!

sâmbătă, 7 septembrie, 2013

E trist că avem nevoie de astfel de tragedii pentru a urni lucrurile din loc, dar măcar atât putem face, chiar și în ceasul al doisprezecelea, pentru ca măcar de-acum încolo astfel de lucruri să nu se mai repete”, a declarat senatorul Gabriela Firea în legătură cu disputa stârnită pe marginea legii câinilor fără stăpân.

În acest context, vicepreședinta PSD a subliniat faptul că primarii au avut la dispoziție și până acum cadrul legal care le-ar fi permis să ia măsuri, dar nu trebuie neglijat  lobby-ul intens făcut de ONG-urile care se ocupă de protecția animalelor, inclusiv prin procese și plângeri penale.

Primarul general Oprescu spune că legea este ambiguă și probabil are dreptate. Dacă vom adopta rapid noua lege în Parlament, edilii nu vor mai avea nicio scuză”, a punctat Gabriela Firea

În ce privește soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme, senatorul social-demoicrat consideră că în mod logic ar trebui eutanasiate doar exemplarele bolnave sau agresive. Numai că agresivitatea este o notiune relativă, iar condiționarea eutanasierii de un anumit nivel de agresivitate va crea noi ambiguități și portițe pentru cei interesați să conserve actuala stare de fapt.

Singura soluție reală pentru a nu eutanasia câinii comunitari este încurajarea adopției. A adopției reale și definitive, nu a celei de 2 ore, până pleacă hingherii. ONG-urile ar putea să-și canalizeze resursele și energia în această direcție, nu către programe de sterilizare și adăpostire a câinilor în condiții precare”, a punctat vicepreședinta PSD.

Întrebată de ziariști cum comentează scrisoarea trimisă președintelui Băsescu de către actrița franceză Brigitte Bardot, Gabriela Firea a replicat: ”Brigitte Bardot, înainte de a ne trimite astfel de scrisori, ar fi trebuit să încerce un mic exercițiu: să vină și să militeze în favoarea bietelor patrupede la înmormântarea lui Ionuț. Sau să-i privească în ochi pe frățiorul și pe părinții acestuia, și să le explice cum suntem noi datori sa protejăm animelele fără apărare”.

E foarte usor sa-ti dai cu parerea despre cainii maidanezi dintr-un loc unde pe strazi nu vezi niciun caine comunitar!”, a concluzionat senatorul social-democrat.