Gabriela Firea: „Sanatatea copiilor este o prioritate!”

joi, 21 februarie, 2013

Senatorul PSD Gabriela Firea sustine, alaturi de Organizatia Femeilor Social-Democrate (OFSD) din Ilfov ,o initiativa legislativa care prevede instituirea obligatiei Guvernului de a acorda, o data la fiecare trei luni, cate o zi libera unuia dintre parinti, pentru a se putea ocupa de sanatatea copiilor.

„Este foarte important sa mergem cu copiii la doctor atunci cand suntem ingrijorati in legatura cu sanatatea lor, fie ca este vorba de o simpla raceala. Si sa nu le dam antibioticul care a functionat pentru copiii prietenei noastre sau ce stiam noi ca ne dadea mama cand eram raciti. Asa ca sfatul si rugamintea mea catre dvs. sunt sa mergeti la doctor daca aveti copilul bolnav si sa nu incercati sa il tratati acasa”, a sustinut astazi Gabriela Firea, in cadrul unui simpozion cu tema „Sanatatea copilului, o prioritate”, organizat de OFSD Ilfov si Institutul Social-Democrat „Ovidiu Sincai”.

Senatorul PSD a mai adaugat faptul ca in paralel cu aceasta masura ar trebui sa se deruleze un program de educare a mamelor in problema sanatatii copiilor. „Preventia este, parafrazand o vorba veche si inteleapta, mama sanatatii noastre. Avem nevoie de programe de prevenire a imbolnavirii in toate domeniile, avem nevoie de campanii de informare si educare ca sa ne tina mai mult timp sanatosi si sa ne lase si banii in buzunar”.

Va prezentam in continuare alocutiunea integrala a dnei Firea:

„Am decis impreuna cu dvs., acum o luna,  sa propunem Guvernului  să acorde o zi liberă, o dată la trei luni, unuia dintre părinţi, pentru a se ocupa de sanatatea copiilor lor. Stim cu toate cat de greu este pentru un parinte este sa aiba copilul bolnav, cat de mult te influenteaza, inclusiv la serviciu. Pe de alta parte, am fost si eu manager si angajator si stiu care este impactul unei astfel de situatii asupra productivitatii unui angajat.

M-am bucurat sa vad ca reactiile generate, asa cum au fost ele prezentate de mass-media, au fost favorabile unei astfel de propuneri.

Am decis sa documentez insa aceasta masura, sa verific in ce masura ea ar fi sustinuta de cei implicati, cum o vom putea materializa. De aceea, am discutat cu cei implicati direct in aceasta problema: medici si angajatori, dar am cerut si parerea sindicatelor si a organizatiilor neguvernamentale. Daca noi am considerat ca propunerea este foarte buna, reactiile celor cu care am vorbit m-au convins ca este extraordinara. Si o sa va detaliez pe scurt ce mi-au spus.

In Romania, problemele de sanatate in cazul copiilor, in special a celor foarte mici, sunt multe si grave. Suntem in top 3 in Europa in ceea ce priveste rata de mortalitate a copiilor pana la trei ani, iar acesta este un lucru care ar trebui sa ne preocupe pe toti. Potrivit datelor din 2012, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 la mie, aproape dublă faţă de media europeană. Vinovate pentru aceste decese sunt bolile, in proportie covarsitoare:afecţiunile apărute în perioada perinatală (48%), bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%) şi doar 10% accidente.

Lipsa unei educatii serioase a mamelor in ceea ce priveste sanatatea copiilor dar si multitudinea de informatii disponibile oricui pe Internet sunt factori agravanti ai acestei situatii. Acestora se adauga si auto-medicatia, fenomen frecvent si foarte extins in Romania. Fac aici o paranteza, legata de necesitatea reducerii cazurilor de auto-medicatie la copii. Medicii cu care am discutat sunt extrem de ingrijorati din cauza efectelor grave pe care aceasta le poate avea. Este foarte important sa mergem cu copii la doctor atunci cand suntem ingrijorati in legatura cu sanatatea lor, fie ca este vorba de o simpla raceala. Si sa nu le dam antibioticul care a functionat pentru copiii prietenei noastre sau ce stiam noi ca ne dadea mama cand eram raciti. Asa ca sfatul si rugamintea mea catre dvs. sunt sa mergeti la doctor daca aveti copilul bolnav si sa nu incercati sa il tratati acasa.

Ce ar insemna vizita la doctor o data la trei luni? Medicii cu care am discutat recomanda un control ORL, un control al functionarii plamanilor – adica doctorul sa il asculte pe cel mic la plamani, o verificare a reactiilor la diversi alergeni. Analizele de sange sunt recomandata o data pe an in cazul in care nu exista motive de ingrijorare. Pe masura ce varsta copilului creste, intervin si alte analize, dar doctorii pediatri sunt cei mai in masura sa decida acest lucru. Un doctor pediatru poate sesiza aspecte pe care o mamica nu are cum sa le stie.

Medicii cu care am discutat mi-au adus argumente extrem de pragmatice. Poate parea paradoxal, dar o vizita odata la 3 luni la doctor tine spitalul departe. Apar etape-tampon intre pacient si spital, asa cum am aflat de la vicepresedintele Societatii Nationale de Pediatrie, Prof. Univ. dr. Stela Gotia. Este important ca aceste etape-tampon sa fie cat mai lungi, mai concret, sa ajungem cat mai rar cu copilul la spital. Inseamna ca avem copii mai sanatosi, ceea ce ne bucura pe noi ca parinti, dar si ca raman mai multi bani in sistemul de sanatate.

PREVENTIA este, parafrazand o vorba veche si inteleapta, MAMA SANATATII NOASTRE. Avem nevoie de programe de prevenire a imbolnavirii in toate domeniile, avem nevoie de campanii de informare si educare ca sa ne tina mai mult timp sanatosi si sa ne lase si banii in buzunar.

Reputatii specialisti din domeniul medical cu care am discutat mi-au prezentat o idee pe care eu le consider foarte importanta: necesitatea asigurarii unei educatii a mamelor in ceea ce priveste sanatatea copiilor si implicarea mai active a medicilor de familie in acest scop.

Va amintiti poate, mamicile de varsta mea, de vizitele facute de medicul pediatru dupa nastere, acum 15-16 ani. Exista obligatia ca medicul pediatru sa vina acasa la proaspata mamica, sa ii vada pe amandoi – mama si copil, sa le verifice starea de sanatate si daca era nevoie sa ii ajute cu un sfat. Asa am cunoscut-o eu pe dna dr. Zarnescu, care este pediatrul baietilor mei. Dansa venea de 2 ori pe saptamana acasa, asa era regula, nu mergeam cu copilul mic la policlinica. Si a fost un lucru foarte bun.

Pe de alta parte, mamele, indiferent de varsta copiilor lor, au nevoie de informatii, sfaturi si recomandari pentru a pazi sanatatea copiilor lor. Aceste informatii trebuie sa vina insa in mod organizat, din surse credibile, pentru a reprezenta un sprijin real. Sunt foarte multe lucruri pe care mamele nu le stiu, si recunosc ca si mie mi s-a intamplat acest lucru.

V-am vorbit pana acum de punctul de vedere al mamicilor, medicilor, ONG-urilor. Am discutat insa si cu angajatori despre cum vad ei aceasta masura. Cei mai multi mi-au spus, asa cum de altfel prevedeam, ca pierderile generate de cele patru zile libere acordate unui dintre parinti sunt mici in comparatie cu cele determinate de concediile medicale pentru tratarea copiilor bolnavi. Datele pe care le aveau unii dintre ei sunt neactualizate si nediferentiate – nu stim daca acel concediu s-a luat pentru ingrijirea copiilor bolnavi sau pentru boala parintelui, dar la nivelul anului 2009 romanii au avut 100.000 zile de concediu medical, aproximativ 300 de ani. Suma cheltuita de stat a fost atunci de un miliard de lei.

Concluzia intalnirilor cu angajatorii a fost ca o astfel de masura are efecte benefice asupra productivitatii si reprezinta un schimb echitabil si eficient pentru afacerile lor.

Acestea au fost cateva dintre informatiile suplimentare si argumentele pe care le-am cules din intalnirile cu medici, angajatori, sindicate, etc. Asa cum v-am spus, propunerea noastra a fost apreciata, iar cei cu care am vorbit m-au asigurat ca o vor sustine. Vom folosi evident informatiile pe care le-am primit, vom tine seama de propuneri si recomandari. Unele dintre ele pot reprezenta suportul altor initiative, toate destinate sa sustina faptul ca, asa cum spune si titlul conferintei de astazi, Sanatatea copilului este o PRIORITATE.

Urmatoarele etape pe care le vom parcurge vizeaza realizarea unor intalniri la nivel de experti cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si ai Ministerului Muncii, in urma carora sa putem inchega propunerea de act normativ”.