Gabriela Firea: Regionalizarea este o decizie strategica, nu una politica!

marți, 12 februarie, 2013

Senatorul PSD Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica in sedinta plenului din 12.02.2013, in legatura cu dezbaterile pe marginea proiectului de reorganizare teritoriala a Romaniei. Va prezentam in continuare declaratia integrala:

Asistam in ultimele zile la o intensificare a luarilor de pozitie pe tema reorganizarii teritoriale a Romaniei. In principiu acesta ar trebui sa fie un lucru bun, pentru ca este vorba despre un subiect de importanta majora pentru Romania. Din pacate insa, dezbaterea publica a fost animata de un proiect neasumat de ministerul de resort sau de guvern si canalizata in zona capitalelor noilor regiuni.

Dincolo de orgoliile locale ale unor institutii sau persoane, si fara a minimiza importanta resdintelor viitoarelor regiuni, trebuie sa constientizam faptul ca exista alte teme, mult mai importante, cum ar fi, de exemplu, stabilirea competentelor care vor fi transferate catre autoritatile regionale, din ambele directii, si de la administratia locala dar si de la cea centrala. In perioada urmatoare se vor face niste analize serioase, niste studii de impact pentru a se gasi formula optima. Regiunile se vor infiinta in ultima parte a anului, doar dupa modificarea Constitutiei, asa ca exista suficient timp pentru dezbateri.

Trebuie sa intelegem ca nu s-a dat startul unei noi competitii intre baronii locali de toate culorile, in care fiecare vrea sa-si puna capitala mai aproape de interesele sale, ci e vorba de un proiect major, pentru care ar trebui sa lucreze toate fortele politice dar si sociale, si ale carui scopuri sunt deopotriva eficientizarea administratiei si coeziunea sociala.

Inchei cu un citat elocvent dintr-un recent discurs al vicepremierului Liviu Dragnea:

Regionalizarea este o decizie strategică, nu una politică, şi este un proces de care România are nevoie. Avem nevoie de descentralizare, deoarece în acest moment, la 23 de ani de la Revoluţie, indiferent de ce guverne au condus, nimeni nu a avut puterea sau voinţa de a rupe sistemul administrativ pe care l-am moştenit de la Ceauşescu. Există aceeaşi concepţie piramidală a funcţionarilor publici. S-au schimbat puţin pălăriile, dar sistemul a devenit din ce în ce mai rigid, mai birocratic. Guvernul Ponta doi are intenţia de schimba acest sistem. Regionalizare înseamnă parte din civilizaţie„.

Publicat de:
Categoria: Comunicate
Tags: ,