Gabriela Firea interpeleaza Ministerul Sanatatii pe tema achizitiilor halucinante de mobilier

marți, 19 februarie, 2013

Senatorul PSD Gabriela Firea a adresat, in sedinta din 18 februarie a Senatului, o  interpelare catre Ministerul Sanatatii cu privire la alocarea unor sume neverosimil de mari pentru achizitionarea de mobilier stil la Spitalul de Urgenta Bagdasar-Arseni. Va prezentam in continuare textul integral al interpelarii.

Către : Ministerul Sănătății

 

În emisiunea EXCES DE PUTERE, de la Antena 3, realizată de Oana Stancu,  a fost difuzat sâmbătă, 16 februarie a.c., un reportaj urmat de dezbatere în studio, în legătură cu semnarea unor contracte pentru achiziții de mobilier, prin sistemul de licitație electronică SEAP, în beneficiul Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni. În condițiile în care acest spital nu are suficiente locuri pentru pacienți, care vin din toată țara,  unii dintre ei fiind chiar câte doi în pat, și mai sunt încă multe de procurat pentru buna desfășurare, în interesul pacienților, a intervențiilor medicale, a fost semnat un contract care ridică multe semne de întrebare, în legătură cu prețul de achiziție, în raport cu tarifele de pe  piață.

Astfel, compania Visa SA din  Petroșani ca lider de licitație, împreună cu firma elvețiană „Constantinescu-CT&G” au semnat un contract pentru mobilier stil  Louis Philippe în care o măsuță mică (pentru cafea) costă 4.569 lei + TVA, o masă dressing cu oglindă: 10.884 lei +TVA, un pat cu patru secțiuni și mișcări de translație: 19.660 lei +TVA, un dulap din lemn masiv superfinisat: 10.277 lei + TVA etc.

Spre comparație, pentru aceleași piese de mobilier, tot stil Louis Philippe – deși mă întreb de ce este nevoie de mobilă stil într-un spital, când sunt atâtea nevoi urgente de ordin medical : aparatură, substanțe active, tratamente de ultimă generație etc – , din bugetul alocat unui singur  dulap   se poate procura întreaga garnitură de sufragerie, pentru o rezervă de lux.

În condițiile în care USL a promis populației că va avea mai multă grijă și discernământ în folosirea banului public, rog Ministerul Sănătății să formuleze un punct de vedere, în scris,   în legătură cu oportunitatea  acestor  achiziții : mobilă stil într-un spital fără paturi suficiente pentru bolnavi, precum și în legătură cu prețul mobilierului, care  este mult peste valoarea de piață.