Gabriela Firea: „Este prea tarziu, domnule Ialomitianu, sa ne dati lectii de economie”

marți, 5 februarie, 2013

Intr-o interventie in cadrul dezbaterii pe marginea Bugetului de stat pe 2013, senatorul PSD Gabriela Firea l-a acuzat de demagogie pe deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, fost ministru al Finantelor in guvernul Boc si unul dintre cei mai inversunati critici ai Bugetului intocmit de guvernul USL. Va prezentam in continuare declaratia integrala a Gabrielei Firea:

„Imi amintesc ca prin decembrie 2010 va luati angajamentul ferm ca veti reduce arieratele la zero pana la jumatatea lui 2011 si ca urma sa suplimentati veniturile la buget prin combaterea evaziunii fiscale. Nu stiu daca a reusit cineva sa calculeze cati bani ati strans din combaterea evaziunii fiscale, dar stim cu siguranta ca arieratele au fost pe lista de nerealizari la toate evaluarile facute de FMI”.

Prin mai 2011, vorbeati in fata Consiliului Investitorilor Straini despre stabilitate macroeconomica si masuri anticiclice. Citez: „Luam foarte in serios reducerea CAS pentru angajator, lucru care il vom decide impreuna cu FMI si CE pentru ca suntem intr-un parteneriat”.

Cateva luni mai tarziu, in octombrie 2011, le spuneati senatorilor din Comisia de buget ca taxele si impozitele nu vor putea fi reduse in 2012, deci nici CAS. „Nu putem sa luam unele masuri, de reducere a impozitelor si taxelor, de majorare a unor cheltuieli, fara sa avem cu certitudine ca lucrurile acestea sunt realizabile. Trebuie sa fim prudenti si lucrul acesta trebuie sa-l inteleaga si parlamentarii”

Iar in decembrie 2011, la dezbaterea Bugetului pe 2012, n-ati mai suflat un cuvant despre reducerea CAS, insa i-ati asigurat pe parlamentari ca „bugetul prezentat de Guvern este unul realist, bazat pe politici prudente, cu mentinerea pensiilor si salariilor la nivelul din 2011″.

Deci nici vorba de alocarea sumelor necesare pentru reintregirea, fie si partiala, a salariilor bugetarilor, asa cum v-ati laudat si Dvs si Emil Boc anul trecut. Adevarul e ca nu numai ca n-ati prevazut bani in buget pentru majorarea salariilor, dar nu erau bani nici macar pentru cheltuielile curente din ultimele 45 de zile ale anului.

Asa ca domnule Ialomitianu, premiul pe care l-ati luat din partea revistei The Banker (n.n. Ministrul de finante al anului in Europa), si pentru care va felicit, nu l-ati luat pentru cine stie ce viziune economica sau pentru idei novatoare in domeniul finantelor, ci pentru aplicarea fara cracnire si fara a modifica vreo virgula a programului realizat de FMI, BM si CE, in colaborare cu specialistii din BNR. De altfel, in calitate de cel mai de succes ministru de finante din Europa ati fost remaniat dupa doar doua luni.

Prin urmare, domnule Ialomitianu, Dvs ati avut oportunitatea sa va puneti ideile in aplicare. Acum este putin cam tarziu. Guvernul USL nu duce lipsa de idei, si as putea spune mai valoroase decat ale Dvs.”.