Gabriela Firea cere transparenta pana la capat in scandalul laptelui

luni, 25 martie, 2013

Senatorul PSD Gabriela Firea a adresat in plenul Camerei Superioare o intrebare ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu privire la rezultatele controalelor efectuate de ANSVSA pe tema laptelui contaminat cu aflatoxina. Va prezentam textul integral al intrebarii, adresata in sedinta din 25 martie 2013 a Senatului Romaniei.

Stimate domnule Ministru DANIEL CONSTANTIN,

ANSVSA a făcut publice, joi 21 martie, rezultatele anchetei pentru determinarea conţinutului de aflatoxină M1 din lapte şi a arătat că, din cele 1.335 de probe recoltate, 67, reprezentând 5 la sută, au fost pozitive.

Din cele 67 de probe de lapte în care s-a găsit aflatoxină peste limita europeană admisă (0,05 la sută), 34 au provenit din ferme, cinci – de la centre de colectare, opt – de la automate de vânzare, iar 20 – din unităţi de procesare.

În cadrul anchetei, au fost verificate 785 de ferme, probe pozitive fiind la 4,3 la sută dintre acestea, 177 de centre de colectare, 134 de automate pentru vânzare şi 239 de unităţi de procesare.

Stimate domnule Ministru, care sunt numele fermelor și centrelor de colectare unde s-a descoperit lapte cu aflatoxină peste concentrația maxim admisă și care au fost măsurile luate, în afară de distrugerea laptelui infestat, pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete?