Culmea parlamentarismului: sa acuzi Guvernul ca nu legiferează prin Ordonante de Urgenta!

miercuri, 20 august, 2014

Consecvent cu propriile angajamente care denotă grija pentru pensionari, copii și părinții lor, Guvernul Ponta a adoptat și trimis azi către Parlament două proiecte de lege privind amnistia fiscală în cazul pensionarilor şi al mamelor care au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului, ajunşi în situaţia de debitori nu din culpa lor.

În ciuda efectelor benefice ale acestor măsuri, adversarii politici reproșează Guvernului că nu a recurs la soluția ordonanțelor de urgență, acuzând că prin transmiterea către Parlament a celor două proiecte de lege Guvernul dorește, de fapt, o amânare sine die a efectelor acestora.

Consecvența nu este tocmai punctul forte al actualei Opoziții, care în funcție de interesele politice de moment critică guvernul fie ca legiferează prin ordonanțe de urgență, fie că nu face acest lucru. Este totuși o premieră ca un parlamentar (Marin Anton de la PMP – in foto) să reproșeze Guvernului că a preferat un proiect de lege unei ordonanțe de urgență.

În ce privește modul în care se va constata culpa celor care nu vor beneficia de amnistiere, o altă direcție de atac a adversarilor Guvernului, Ministrul Muncii a făcut precizările necesare.

Primul proiect de lege prevede scutirea la plata debitelor pentru toţi pensionarii, cu excepţia debitelor constituite din culpa exclusivă a pensionarilor, adică prin depunere de declaraţii false sau documente false, Casa de pensii având rolul de a verifica toate aceste dosare. Până în prezent sunt 30.000 de persoane, pensionari aflaţi în această situaţie, pentru care s-au constituit debite în cuantum de 65 de milioane de lei.

Al doilea proiect de lege aprobat de Guvern vizează amnistia fiscală a mămicilor pentru care s-au constituit debite deoarece în perioada în care au stat acasă pentru îngrijirea copiilor şi au primit indemnizaţia pentru creşterea acestora au obţinut şi venituri suplimentare pe care le-au declarat la administraţiile fiscale. Amnistia fiscală vizează  aproape 12.500 de mămici pentru care s-au constituit debite de 15 milioane de lei. Nu vor fi scutite de la plata debitelor toate acele persoane pentru care debitul constituit a fost din culpa exclusivă a acestora.