Buna guvernare, confirmata de Statistica: crestere economica peste asteptari in primul semestru

miercuri, 4 septembrie, 2013

Economia României se află pe un făgaș bun, iar datele comunicate azi ( 4 sept 2013) de către Institutul Național de Statistică relevă cât se poate de clar acest lucru. În prima jumătate a acestui an, creșterea Produsului Intern Brut a fost mai mare decât cea estimată, ceea ce confirmă justețea revizuirii în sens pozitiv a prognozelor de creștere economică emise atât de BNR cât și de FMI”, a declarat senatorul Gabriela Firea, președintele PSD Ilfov.

Comunicatul INS precizează că în trimestrul II 2013 Produsul intern brut  a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,5% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2012, cu 1,8%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.

Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în semestrul I 2013, comparativ cu semestrul I 2012, le-au avut industria (+1,1%), cu o pondere de 30,3% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 3,9%, tranzacţiile imobiliare (+0,3%), cu o pondere de 7,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,2%, agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,2%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (3,5%) şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,1%, şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,2%), cu o pondere de 5,8% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 3,2%.

Aceste cifre mai arată că guvernarea USL a pus bazele unei creșteri economice sustenabile, bazate pe industrie, pe exporturi, și nu doar pe norocul de a avea un an agricol bun, așa cum susțin unele voci din Opoziție, inclusiv președintele Băsescu”, a conchis senatorul PSD Gabriela Firea.

 

Publicat de:
Categoria: Comunicate
Tags: