Gabriela Firea: Contactul cu electoratul este combustibilul oricărui politician onest

marți, 18 decembrie, 2012

„Intrebată fiind cât de departe voi putea merge în acceptarea unor compromisuri,  pentru că așa e în politică, răspunsul meu a fost următorul: nu voi face niciodată în politică un lucru pentru care să-mi fie rușine să-mi privesc în ochi mama, soțul, copiii. Iar dacă voi putea, în următorii ani, să-i privesc pe ei în ochi, voi putea să-i privesc în ochi și pe alegătorii mei” – Gabriela Firea, interviu pentru Ilfov Media.

Bătălia s-a încheiat, rezultatul este spectaculos. Cum vi se pare că a fost,  privind în urmă, prima dumneavoastra campanie electorală?

Cu un asemenea rezultat, aș putea să spun că fost ușor sau, împrumutând un termen din fotbal, un galop de sănătate. In realitate însă, a fost o campanie grea, cel puțin pentru mine care m-am aflat pentru prima dată în fața electoratului și nu aveam o carte de vizită politică pe care să mă bazez.

Deși au existat opinii potrivit cărora ar fi fost suficient, pentru a-mi asigura mandatul de senator, să pun câte 2-3 bannere în fiecare localitate și gata, eu am pornit de la premiza că nu e suficientă notorietatea obținută în mulți ani de presă și televiziune, ci trebuie să-i conving pe oameni că sunt capabilă să-i reprezint. Am ales, așadar, să fac campanie door-to-door, sau mai pe românește din poartă în poartă.

Aș minți dacă aș spune că n-am avut emoții. Am avut, și nu puține, dar s-au risipit după primele zile, văzând cu câtă deschidere vin oamenii către mine. Eu de felul meu sunt o persoană sociabilă, iar oportunitatea de a intra în contact direct cu atâția oameni ar fi fost pentru mine o experiență senzațională, chiar dacă n-aș fi obținut mandatul de senator.

E greu să alergi de unul singur? Cel puțin aparent, contracandidații USL, atât la Senat cât și la Camera Deputaților, nu s-au văzut.

Nu cred că are rost să discutăm acum despre strategiile electorale ale celor de la ARD. Cert este însă faptul că la nivelul județului Ilfov, sau și mai precis, în colegiul senatorial numărul 1, ei au ales să se adreseze alegătorilor exclusiv prin intermediul afișajului și al câtorva materiale propagandistice.

M-a amuzat chiar inițiativa contracandidatei mele, care a încercat, destul de timid, să se agațe de numele meu, prin intermediul unui slogan: „Nu te pierde cu firea, votează cu inima!”. Spre satisfacția noastră, alegătorii i-au urmat întocmai îndemnul, au ales cu inima și m–au votat pe mine în proporție covârșitoare. Nu am făcut toate calculele, dar cred că în colegiul nostru s-a înregistrat una dintre cele mai mari diferențe între candidatul USL și cel al ARD.

Ca să răspund totuși la întrebare, absența din peisaj a contracandidaților nu a contat deloc pentru noi. In alegeri se poate întâmpla să alergi de unul singur și să ieși pe locul secund, așa că noi ne-am mobilizat ca și cum lupta ar fi fost aprigă. Oricum, a fost un tip aparte de confruntare, cu care nu cred că ne vom mai întâlni vreodată, mă aștept ca toate alegerile de-acum încolo să fie mult mai echilibrate.

Ce v-au spus oamenii în această campanie electorală?

In primul rând mi-au spus că mă cunosc de la televizor! Lăsând însă gluma la o parte, pot să vă spun că sunt deopotrivă impresionată dar și obligată de faptul că oamenii au avut încredere în mine pentru a-mi împărtăși problemele lor. Si mă refer atât la problemele generate de criză și de proasta guvernare a PDL, cu care se confruntă toată țara, pensii, salarii, locuri de muncă, prețuri mari, cât și la probleme locale, punctuale, a căror rezolvare le-ar face cu siguranță viața mai bună – canalizare, apă curentă, drumuri asfaltate, gaze, transport public. asistență medicală șamd.

Nu în ultimul rând, o mulțime de oameni mi-au împărtășit din problemele lor personale, mici sau mai mari necazuri, trecătoare sau nu. Uneori e important și să găsești pe cineva care să te asculte, iar mulți oameni n-au fost ascultați niciodată, de nimeni. Iar asta a fost una dintre puținele promisiuni ferme pe care am putut să le fac în această campanie, pentru că depinde doar de mine: le-am promis locuitorilor tuturor celor 20 de localități din colegiu că mă voi afla cât se va putea de des în mijlocul lor, pentru a le asculta necazurile, problemele.

Cum credeți că vă veți putea implica pentru a le rezolva problemele, care ați văzut că nu sunt deloc puține?

Veți spune poate că nu sunt probleme a căror rezolvare să stea în puterea unui parlamentar. Așa este, însă multe dintre acestea își pot găsi rezolvarea dacă cineva este în stare să-i așeze pe primari la aceeași masă și, cu eforturile conjugate ale mai multor bugete locale mici, se pot face proiecte mari, care depășesc granițele localităților.

V-aș da aici un singur exemplu: transportul public. Cu excepția Voluntariului, care este o localitate mult mai mare decât oricare alta din colegiu, e destul de dificil de pus pe picioare o companie locală de transport public. Sau mai bine zis e greu s-o faci rentabilă. Dar dacă se adună mai multe localități, chiar toate localitățile din colegiu sau din județ, se poate mult mai lesne pune pe roate transportul local.

In calea unui asemenea proiect, care pare simplu, stau însă nenumărate bariere, legislative, bugetare, dar și de orgoliu. Si astfel se conturează rolul pe care îl poate juca un parlamentar în rezolvarea problemelor din colegiu.

Trebuie să se înțeleagă faptul că deputații și senatorii nu sunt un fel de supra-primari care merg în Parlament ca să obțină finanțări pentru proiecte locale, mai mult sau mai puțin utile comunității. Ei însă pot să-i sprijine pe primari să găsească înțelegere la guvern pentru proiectele fundamentate corect.

Este pentru dumneavoastra o povară uriașa încrederea pe care oamenii din Ilfov v-au arătat-o? Ce vă propuneți să faceți pentru ca, la următoarele alegeri, să-i puteți privi în ochi?

Nu,  nu este nicidecum o povară! Acesta e adevăratul combustibil pentru activitatea unui politician onest, contactul permanent cu electoratul. Cine nu „alimentează” la timp, rămâne în pană!

Mai mult, întrebată fiind cât de departe voi putea merge în acceptarea unor compromisuri,  pentru că așa e în politică, răspunsul meu a fost următorul: nu voi face niciodată în politică un lucru pentru care să-mi fie rușine să-mi privesc în ochi mama, soțul, copiii. Iar dacă voi putea, în următorii ani, să-i privesc pe ei în ochi, voi putea să-i privesc în ochi și pe alegătorii mei.

Care este cel mai important proiect pentru Ilfov în care vă propuneți să vă implicați în următorii 4 ani?

Aceasta este o întrebare grea, pentru că este foarte greu de ales un proiect care să fie declarat cel mai important, mai ales că, exceptând problema transportului public, cu care se confruntă toate localitățile, fiecare comunitate are nevoile ei specifice. Mă voi implica însă, cu toată priceperea pe care am acumulat-o și în calitate de soție de primar, mai precis a primarului celei mai importante localități din județ, în ambițiosul program de reorganizare administrativă a României, anunțat între prioritățile USL pentru această legislatură. Ilfovul are o poziție aparte, strategică aș putea spune, care îi conferă dreptul să năzuiască o poziție la fel de importantă în viitoarea structură administrativă a țării (preluare din Ilfov Media)

Publicat de:
Categoria: Apariții în presă
Tags: